A
AD-tunnukset: Yliopiston käyttäjätunnuksesi. Tarvitset sen käyttääksesi yliopiston it-palveluja ja saat sen tietotekniikkakeskus Helpdeskin sivuilta.
Ainejärjestö: Yhteinen järjestö saman pääaineen opiskelijoille. Ainejärjestö järjestää tapahtumia sekä tekee tärkeää edunvalvontatyötä. Tutustu kaikkiin kasvatustieteellisen tiedekunnan ainejärjestöihin täältä.
Aleksandria: Kaisa-talon yhteydessä oleva oppimiskeskus. Täältä löydät 340 tietokonetta, joita voit käyttää yliopiston AD-tunnuksilla. Osoite on Fabianinkatu 28. Lisätietoja Aleksandriasta löydät täältä.
Alina-sali: Uuden ylioppilastalon kolmannessa kerroksessa oleva juhlasali. Erinomainen sijainti sitsaamiselle! Mannerheimintie 5A.
Appro: Approssa kierrellään erilaisissa baareissa ja kerätään suorituskorttiin leimoja ostetuista juomista. Kyseessä on siis leikkimielinen ”tutkinnon suorittaminen”, josta todistukseksi saa haalarimerkin. Helsingissä isoimmat approt ovat syksyllä järjestettävä Limeksen appro ja keväällä Helsinginkadun appro.
Athena: Yliopiston rakennus, joka sijaitsee osoitteessa Siltavuorenpenger 3.
Aurora: Yliopiston rakennus, joka sijatsee osoitteessa Siltavuorenpenger 10.
Avajaiskarnevaalit: Yliopiston starttaus uuteen lukuvuoteen. Täältä voit ostaa kasapäin haalarimerkkejä ja tutustua HYY:n järjestöihin. Avajaiskarnevaalit järjestetään vuosittain keskustakampuksella.
Avoin yliopisto: Avoimessa yliopistossa voit opiskella (melkein) mitä vain, maksua vastaan. Kesäisin Helsingin yliopiston avoimen yliopiston kurssit ovat kuitenkin tutkinto-opiskelijoille ilmaisia.
C
Conddoori: Conddoori sijaitsee Minervan K2-kerroksessa ja on opiskelijoille tarkoitettu avoin hengailu-, kokous- ja päikkäritila. Sohvia ja kahvia.
D
Dekaani: Yliopiston tiedekunnan johtaja. Kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaanina toimii tällä hetkellä kasvatustieteen professori Johanna Mäkelä.
Domus Gaudium: Eli Domma. ”Kolmas ylioppilastalo”, jossa sijaitsee kerhotila Gustavus Rex. Suunnista osoitteeseen Leppäsuonkatu 11.
E
Edari: HYYn edustajisto, ylioppilaskunnan korkein päättävä elin, joka koostuu 60 opiskelijajäsenestä eli edaattorista. Edustajisto päättää mm. ylioppilaskunnan budjetista, joten sen päätöksillä on suuri vaikutus jokaiseen opiskelijaan. Edaattorit valitaan kahden vuoden välein parillisina vuosina vaaleissa, joissa jokainen ylioppilaskunnan jäsen on äänioikeutettu. Tutustu edustajistoon täällä!
Edunvalvonta: Edunvalvonta on opiskelijatoimintaa, millä valvotaan opiskelijoiden etuja. Edunvalvonnalla siis varmistetaan, että asiat yliopistolla sujuvat niin kuin pitääkin, eivätkä opiskelijat joudu kohtaamaan epäoikeudenmukaista kohtelua. Edunvalvontaa tehdään niin ainejärjestöjen, tiedekunnan kuin koko ylioppilaskunnan tasolla.
F
Frank: Palvelu, jonka kautta muunmuassa tilaat opiskelijakorttisi. Muista hyödyntää Frankin tarjoamia opiskelija-alennuksia ja etuuksia, jotka on koottu Frankin nettisivulle. Frankin sovelluksen lataamalla saat opiskelijakortin myös kännykkääsi.
Fuksiaiset: Tapahtuma, jossa fuksit kiertelevät järjestöjen pitämillä rasteilla ja pitävät hauskaa teeman mukaisesti pukeutuneina. Parasta joukkuetta odottaa palkinto. Fuksiaiset on tiedekuntamme syksyn isoin ja tärkein fuksitapahtuma, jota et halua missata!
Fuksiseikkailu: HYYn järjestämä maan suurin fuksitapahtuma kaikille Helsingin yliopiston fukseille. Fuksiseikkailussa joukkueet keräävät pisteitä HYYn järjestöjen pitämiltä rasteilta ympäri Helsinkiä.
G
Gustavus Rex: Koko Conduksen käytössä oleva kerho- ja kokoustila, jossa järjestetään bileitä, illanistujaisia, jatkoja sekä kokouksia. Rexillä viihdyt varmasti! Löytyy Domus Gaudiumilta, osoitteesta Leppäsuonkatu 11. Täältä löydät tarkemmat saapumisohjeet!
H
Hallinnon opiskelijaedustaja: (tuttavallisesti halloped) on opiskelija, joka edustaa opiskelijoita yliopiston päätöksenteossa. Hallinnon opiskelijaedustajan tehtävänä on tuoda opiskelijoiden näkemykset ja mielipiteet esiin eri toimielimissä.
Helka: Helsingin Yliopiston kirjaston yhteinen tietokanta ja lainausjärjestelmä. Helkan kautta voi etsiä ja varata mm. kurssikirjoja.
HOPS: Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli suunnitelma siitä, mitä kursseja aiot suorittaa milloinkin. Hops täytetään Sisuun.
HY: Helsingin yliopistosta käytettävä lyhenne.
HYY: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Me kaikki kuulumme siihen. Suomen vanhin ja suurin ylioppilaskunta. HYYn alla on yli 250 järjestöä eli jokaiselle jotakin!
J
JOO: Joustava opinto-oikeus. Jos haluat opiskella Helsingin yliopiston ulkopuolella, sinun on haettava joustavaa opinto-oikeutta. JOO-opinnot ovat opintoja, joita ei löydy Helsingin yliopistosta, mutta haluat sisällyttää ne tutkintoosi. Hakemuksiin vastataan pääsääntöisesti JOO.
K
Kaisa-talo: Helsingin yliopiston pääkirjasto, josta löydät kurssikirjoja. Kaisassa on myös runsaasti opiskelutiloja.
Kielikeskus: Yliopistossa kielten ja puheviestinnän opetus tapahtuu kielikeskuksessa. Täällä voit englannin ja ruotsin lisäksi opiskella monia muitakin kieliä, tutustu tarjontaan täällä! Sijaitsee osoitteessa Fabianinkatu 26.
Kurssi-ilmoittautuminen: Kursseille ilmoittaudutaan Sisussa. Tuutorisi opastaa sinua Sisun käytössä. Lue Sisusta lisää täältä!
Käyttis: Etenkin vanhemmat opiskelijat saattavat puhua käyttiksestä ja käyttisläisistä muistellen aikaa, kun tiedekunnan nimi oli vielä käyttäytymistieteellinen eikä kasvatustieteellinen. Ei oo käyttistä, käytän silti.
M
Minerva: Yliopiston rakennus, joka sijaitsee osoitteessa Siltavuorenpenger 5. Minervasta löydät esimerkiksi Unicafen ja Conddoorin. Minervassa sijaitsee myös tiedekunnan kanslia.
Moodle: Sähköinen oppimisalusta. Täältä löydät monien kurssien materiaalit.
N
Nyyti: Edistää ja tukee opiskelijoiden henkistä hyvinvointia sekä elämänhallintakykyä. Nyyti ylläpitää nettiryhmiä ja chatteja, jotka koskevat erilaisia opiskelijan arkeen ja elämään liittyviä aiheita. Lisätietoja täältä.
O
Office365: Yliopiston sähköpostisi (eli etunimi.sukunimi@helsinki.fi). Saat sen käyttöösi hankittuasi AD-tunnukset Helpdeskistä. Office365 avulla saat sähköpostin lisäksi ilmaiseksi käyttöösi myös muut Office-pakettiin kuuluvat ohjelmat.
Olivia: Siltavuorenpenkereen Minerva-rakennuksessa (Siltavuorenpenger 5) sijaitseva UniCafen ravintola.
Opintopiste, op, noppa: Jokaisen kurssin laajuus määritellään opintopisteillä. Kurssin suoritettuasi saat opintopisteet omaksesi. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelua.
Opiskelijakortti: Kortti, jolla todistat olevasi opiskelija. Saat alennuksia ainakin opiskelijaruuasta ja matkoista. Opiskelijakorttiisi tarvitset joka vuosi uuden lukuvuositarran todisteeksi siitä, että olet läsnäoleva opiskelija. Opiskelijakortin voit tilata täältä ja lukuvuositarran noutaa HYY:n palvelupisteeltä! Monet käyttävät opiskelijakortin sijasta mobiililaitteille ladattavaa Frank appia!
Opiskelijanumero: Numero, jolla opiskelijat erotetaan toisistaan. Löytyy opiskelijakortistasi sekä Weboodista. Opiskelijanumeroasi kysytään esimerkiksi tenttitilanteissa sekä kurssitöitä palautettaessa. Tarvitset opiskelijanumeroasi usein, joten opettele se ulkoa.
Osakunta: Yhteisö, johon voi liittyä kuka vaan ja jossa voi tavata oman kotipaikkakunnan muita opiskelijoita. Voit liittyä oman paikkakuntasi osakuntaan tai siihen joka järjestää parhaat bileet. Lisätietoa täältä.
P
Porthania: Osoitteessa Yliopistonkatu 3 sijaitseva rakennus. Porthaniasta löydät Unicafen (jossa myös kiva terassi) ja täällä järjestetään kaikki tiedekuntatentit.
Psychologicum: Yliopiston rakennus, joka sijaitsee osoitteessa Siltavuorenpenger 1.
Päärakennus: Helsingin yliopiston päärakennus osoitteessa Fabianinkatu 33. Päärakennuksessa on kasvatustieteellisen tiedekunnankin tiheästi hyödyntämä suuri luentosali sekä Sodexo.
S
Siltavuorenpenger: Kasvatustieteilijän koti. Oma kampuksemme, jolle löytyy monta lempinimeä – Penger, Penksu, Penkka, Siltis… Siltavuorenpenger sijaitsee Kruununhaassa korkealla paikalla – mäen ja rappusten kapuaminen palkitaan kauniilla näkymällä Siltavuorensalmen yli.
Sisu: Yliopiston järjestelmä, jossa voit suunnitella opintojasi, etsiä tietoja kursseista sekä ilmoittautua kursseille. Lue Sisusta lisää täältä! Sisuun pääset tästä linkistä.
Sitsit: Akateeminen pöytäjuhla, eli ruokaa, juomaa ja juomalauluja. Sitsejä ei kannata missata, sillä niistä puhutaan pitkään ja hartaasti!
SOOL ry: Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto ry. Kaikkien Suomen opeopiskelijoiden etuja ajava liitto. OAJ:n eli Opettajien ammattijärjestön opiskelijajärjestö. SOOLiin kuuluvat opettajaopiskelijoiden ainejärjestöt. SOOLin jäsenenä saat paljon mahtavia etuja ja esimerkiksi supersuositut Talvipäivät halvempaan hintaan! Lisätietoa täältä.
Speksi: Opiskelijoiden itse tekemä musikaali, joka rakentuu osittain improvisaation varaan. Näytöksen ajan yleisö voi osallistua näytelmän kulkuun ”omstart!”-huudoin. Speksiin voi osallistua monin tavoin, kuten käsikirjoittamalla, näyttelemällä, maskeeraamalla tai vaikka lavastamalla.
SYL: Suomen ylioppilaskuntien liitto. Myös meidän ylioppilaskuntamme HYY on SYL:in jäsen.
T
Talvipäivät: Opeopiskelijoiden suurin tapahtuma, joka kannattaa ehdottomasti kokea! SOOLin Talvipäivät järjestetään vuosittain helmikuussa ja ne keräävät samaan kaupunkiin lähes pari tuhatta opeopiskelijaa eri puolelta Suomea. Lisätietoa täällä.
Tiedekunta: Helsingin yliopisto koostuu 11 tiedekunnasta. Meidän tiedekuntamme on kasvatustieteellinen tiedekunta.
Tiedekuntaneuvosto: Tiedekuntaneuvosto on tiedekunnan ylin päättävä toimielin. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa päätösvaltaa käyttää 18-jäseninen tiedekuntaneuvosto, johon kuuluu kaikkien henkilöstöryhmien sekä opiskelijoiden edustajia. Tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana toimii dekaani.
Toimikunta: Conduksella on viisi toimikuntaa: tapahtuma-, opinto-, yhdenvertaisuus-, ympäristö- ja kansainvälisyystoimikunta. Toimikunnat tapaavat noin kerran kuussa. Toimikuntiin kuuluvat automaattisesti Conduksen alaisten järjestöjen hallitusten vastaavat henkilöt, mutta myös kaikki muut Conduksen toiminnasta kiinnostuneet ovat erittäin tervetulleita toimikuntiin! Lisätietoja täältä.
U
UniCafe: Hyvää safkaa, hyvään hintaan (opiskelijakortilla lounas 2,95–3,05€). Lähin on Siltavuorenpenkereen Olivia, mutta myös kaikki kaupungin 23 muuta Unicafea ovat käytössäsi. UniCafen lisäksi olet oikeutettu käyttämään muitakin opiskelijahintaisia ravintoloita, esimerkiksi Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston sekä osakuntien opiskelijaravintoloita.
Unigrafia: Yliopistopaino. Täältä voit ostaa tulostussaldoa. Tulostaminen tapahtuu matkakortin tai opiskelijakortin kautta yliopiston tiloissa. Linkki saldokauppaan.
UniSport: Opiskelijoille suunnattuja liikuntapalveluja tarjoava yritys. Kuntosalien lisäksi Unisportilla on kattavia ryhmäliikuntapalveluja ja erilaisia liikuntakursseja. Unisport toimii jokaisella kampuksella ja istuu opiskelijankin budjettiin!
Uusi ylioppilastalo: HYYn omistuksessa oleva ylioppilastalo. Uusi ylioppilastalo sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 5. Siellä sijaitsee esimerkiksi osakuntien ja järjestöjen tiloja, HYYn palvelutoimisto sekä perinteinen sitsien ja monien muiden kekkereiden tapahtumapaikka Alina-sali (käynti A-rapun kautta).
V
Vuosijuhlat: Akateemisen juhlaperinteen kirkkain tähti! Ei kannata jättää väliin minkään järjestön vuosijuhlia, varsinkaan Conduksen.
W
WebOodi: Yliopiston poistuva sähköinen alusta, jonka kautta ilmoittauduttiin kursseille ja katsottiin kurssitiedot sekä suorittamiesi kurssien arvosanat kevääseen 2021 saakka. WebOodista tilattiin myös epäviralliset opintosuoritusotteet.
Y
Ylioppilaskunta: Ylioppilaskunta tuo yhteen kaikki yliopiston opiskelijat. Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa kutsutaan tuttavallisemmin lyhenteellä HYY. Ylioppilaskunta valvoo opiskelijoidensa etua, valitsee opiskelijaedustajia yliopiston vaikuttamisen paikoille, järjestää tapahtumia sekä tarjoaa palveluita yliopiston opiskelijoille.
YOLO-aukio: Lempinimi Ylioppilasaukion UniCafelle.
YTHS: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on paikka, jonka edullisia terveydenhoitopalveluita olet oikeutettu käyttämään maksettuasi Kelalle opiskelijan terveydenhoitomaksun.